speedwayI speedway konkurrerer man på spesielle motorsykler. Man kjører rundt på en rundbane uten doserte svinger. Løpene er enten individuelle konkurranser, eller konkurranser mellom to lag. I lagkonkurransene har hvert lag sju førere. To av disse er reserver. I lagkamp kjøres seksten heat. To fra hvert lag kjører samtidig. Vinneren av hvert heat blir tildelt 3 poeng, andreplassen gir 2 poeng, tredjeplassen gir 1 poeng, og den som kommer sist får ingen poeng.


Reglene

Motorsyklene som brukes i Speedway er spesiallaget. De har vanligvis ingen bremser, og de kjører på et underlag av jord. Deltakerne utnytter underlaget til å skli i svingene på en kontrollert måte. På lange baner kan syklene komme opp i 110 km/t, men farten er lavere på kortere baner. Banene er mellom 260 og 425 meter, og det kjøres omtrent fire runder i minuttet.

Starten på løpet er veldig viktig, for da gjelder det å få den rette plasseringen, og få et overtak allerede fra starten. Men det er mulig å kjøre forbi under løpet. Noen førere velger å kjøre litt utenfor sporet for å få bedre grep, og dermed større fart under forbikjøringer. Det er hvite streker eller hindre som markerer innsiden og utsiden av banen. Hvis en fører krysser denne grensen med begge hjul, blir føreren diskvalifisert. Unntak kan gjøres dersom de gjorde det av sikkerhetshensyn, eller ble tvunget ut av en annen fører.


Historie

Sporten har en lang historie. Det ble kjørt speedwayløp i USA før 1940, og i Australia ble det holdt løp allerede på 1910-tallet. Den amerikanske føreren Don Johns var kjent for å skli i svingene under motorsykkelløp allerede før 1914. Da var dette en ny måte å ta svingene på, men på 1920-tallet var det flere som tok etter ham.

Det arrangeres VM i speedway, kjent undernavnet Speedway Grand Prix. Det arrangeres også en verdenscup i speedway. Verdenscupen består vanligvis av en serie løp over noen uker. De fleste europeiske land har også egne ligaer. Sporten er veldig populær i Europa, og har en litt lavere popularitet i USA og Australia. Landene der sporten har størst popularitet er Storbritannia, Sverige, Polen og Danmark. Der finnes det flere ligaer i hvert land. Internasjonale speedwayløp administreres av Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM). De setter opp internasjonale regler og forskrifter for løpene.

Forløperen til VM i speedway het Star Riders’ Championship, og startet i Storbritannia i 1929. Men på den tiden ble konkurransen delt i to, ettersom det var store forskjeller på førernes dyktighet. De britiske førerne var langt dårligere enn de fra USA og Australia, og konkurrerte derfor i sin egen klasse. Den britiske klassen ble vunnet av Roger Frogley, mens Frank Arthur vant den oversjøiske klassen. Neste år ble derimot de to klassene slått sammen, og det ble bare kåret én vinner.


Speedway i Norge

Den norske speedwayligaen består av elleve lag. Det er 8 speedwaybaner i Norge, men det kjøres også løp på travbaner. Idretten er medlem av Norges Motorsportsforbund, og det kjøres også et NM-stevne (1 dag).