rallyRally er billøp som vanligvis kjøres over to til fire dager. De kjøres i ulike land, under ulike forhold, og på ulike typer veier. FIA World Rally Championships (WRC) er den mest kjente konkurransen. Der kjøres det mange løp gjennom hele sesongen. Det kåres vinnere i hvert løp, og sammenlagtvinnere på slutten av sesongen. Bilene som kjøres ligner litt på vanlige biler, men det er selvsagt bare utenpå. Disse bilene er i en helt annen klasse enn den vanlige familiebilen.

Noen av løpene i WRC kjøres også i Skandinavia, gjerne på snø og is. Andre løp kjøres på grusveier eller asfaltveier, eller steinete underlag. I løpet av en sesong, kjøres det WRC løp i 13 land. Ettersom løpene er så ulike, må førerne klare å tilpasse seg ulike typer veier og underlag. Været og temperaturen varierer også fra land til land. På grunn av variasjonen og de skiftende forholdene, regnes WRC som en av de tøffeste motorsportskonkurransene i verden. WRC har vært kjørt siden 1973.


Reglene

Selve konkurransen er enkel å forstå. Hvert løp er delt inn i et ulikt antall spesialetapper (vanligvis 15 til 25 etapper). Disse spesialetappene kjøres på lukkede veier der det ikke er annen trafikk, og målet er ganske enkelt å kjøre etappene raskest mulig. I hver bil sitter en fører og en kartleser. Kartleseren leser såkalte noter, som forteller føreren hva som kommer av svinger, humper, hindringer og utfordringer. Føreren konsentrerer seg bare om kjøringen. Mellom spesialetappene kjøres det på vanlige veier fram til neste spesialetappe.

De fleste løpene følger samme formel. Førerne får to dager på seg til å bli kjent med løypa (vanligvis tirsdag og onsdag), på torsdag kjøres det treningsrunder, og konkurransene holdes vanligvis på fredag, lørdag og søndag. I noen løp er det sprintetapper, eller Superspesialetapper, der to og to biler kjører sammen.

WRC har klasser for ulike typer biler. De tre såkalte støtteseriene til WRC er WRC-2, WRC-3 og Junior WRC. I juniorklassen konkurrerer nye stjerner. I denne klassen kjører alle med samme type bil, slik at det i all hovedsak er førernes dyktighet som avgjør hvem som vinner.


Andre rallyløp

Det kjøres også enkelte lange rallyløp, særlig ørkenløp. Det mest kjente av disse er antakelig Rally Dakar. De siste årene har dette rallyet vært arrangert i Sør-Amerika, og har ført til at interessen for rallysporten har vokst i Sør-Amerika. I dette løpet er det også egne klasser for motorsykler, quads og lastebiler. Rally Dakar er kjent som det hardeste rallyløpet i verden, og svært mange av de som starter må avbryte løpet underveis. Det arrangeres også lange ørkenløp i Asia. Under disse lange løpene er både utholdenhet og ferdigheter viktig, i tillegg til at biler og motorsykler selvsagt må holdes i orden. De lange løpene er egne konkurranser, og ikke en del av WRC.

Norge har gjennom årene hatt mange gode rallyførere. Vi har gode plasseringen internasjonalt, og sporten er populær både blant publikum og på TV. Det kjøres også rallyløp i Norge, både nasjonale konkurranser og internasjonale konkurranser.