Rally NM er i gang og 2. runde av årets Norgesmesterskap foregår i de dype skoger i Finnskogen allerede 6. februar. Påmeldingene er i gang og om du er klar for årets vinter-eventyr nær svenskegrensen er det bare å melde deg på Rally Finnskog 2016.

Det har vært arrangert offisielle rallyløp i Finnskogen helt siden 1982. I alle år har arrangementet vært en del av NM-rundene, med unntak av i 2006 og 2007, men i 2008 returnerte Rally Norway tilbake til de dype skoger. I starten var rallyet her nesten helt hemmelig uten publikum. I 1988 ble rundene her også internasjonale og fikk stor oppmerksomhet fra rallymiljøet verden over. Noe av grunnen var nok det fantastiske skogsområdet og hvor øde egentlig Finnskogen lå. Start og mål er plassert sentralt i Kongsvinger, men skogene rundt byen ved Glomma har en helt unik natur rundt seg.

De første rallyløpene på Finnskogen

Det har blitt arrangert billøp på Finnskogen i godt over 50 år og det første løpet som ble skrevet ned i historiebøkene var i 1962. I disse tidlige årene var samlingene på Skaslien med vertinnen Kirsten et av de største høydepunktene. Her fikk publikum og deltakerne god mat og noe Kirsten selv kalte for «Finnskog spesial» i glassene. Dette var lokalløp og det var ekteparet Åsta og Eyvind Lepsøe som sto for det meste rundt arrangementet. I 1982 tok rallyen over og arrangementene ble mer profesjonelle, samt ble en del av Norgesmesterskapet fra 1988. I 1982 var ikke rallystoppen ennå ikke opphevet, men arrangementene avgikk som et utstillingsløp og et vindu for de som elsket bilsport.

Tre dagers etapper

I starten ble Rally Finnskog arrangert over tre etapper som gikk over like mange dager. Alle etappene startet og ble avsluttet i Kongsvinger, men det var for få publikummere som tok turen ut i skogene for å se løpet derfra. Det var jo ikke like stas å se bilene starte og komme fra sentrum som det var å se bilene i aksjon inne i skogen, men på grunn av vanskeligheter med å komme seg ut i skogen på grunn av dårlige veier og ofte mye snø, var det altså lite publikum. Derfor valgte man etter hvert å arrangere en av etappene rundt Kongsvinger sentrum, noe som fikk publikumsinteressen opp betraktelig. Etter hvert fikk man også disse ut i skogene. Fra 2003 ble det også lagt en etappe nær Kirkenær, som ligger ved svenskegrensen, med rundt 1000 innbyggere, i Grue kommune.

Historiske vinnere av Rally Finnskog

Den aller første vinneren av Rally Finnskog i 1982 var Stein Svendsen sammen med kartleseren Dag Sørby. Siden den gang har noen av landets beste rallyførere vunnet Rally Finnskog. Fra 1983 og frem til 1987 vant rallyfører Valter Christian Jensen rallyet hele fire ganger, sammen med sin faste kartleser Håkon Stamnes. I 1985 gikk seieren til Rolf Ingar Schau. I 1998 var det Petter Solberg som vant og året etter stod broren Henning øverst på pallen. Det gjorde Henning Solberg også i 2000. Han har vunnet løpet hele fire ganger til sammen, med videre seiere i 2002 og 2003. Ønsker du å være med i årets løp er altså påmeldingene i gang. Det er bare å finne kartleseren og melde seg på!

Ønsker du å være publikum?

Det å være publikum på et rallyløp er mye tryggere ved start og mållinjen enn ute i skogen. Derfor finnes det en del forhåndsregler man bør ta. Holder man seg innenfor disse kan man få noen fantastiske dager ute i naturen, spesielt hvis man er heldig med været. Først og fremst bør man være obs på at områder som ikke er merket av som publikumsområder er et risikoområde når løpet er i gang. Det skal være godt med sikkerhetsvakter man kan kommunisere med og som kan hjelpe til med å finne en flott plass. Det å ferdes innenfor rally-traseen er selvfølgelig svært farlig, men også utenfor løypa bør man være klar over at det lønner seg å holde seg oppreist og holde seg på god avstand fra selve løypa. Barnevogner, sykler eller akebrett er strengt forbudt langs veiene, det samme gjelder alkohol.