Bilorientering er utrolig spennende, men man må være både rask på fot og i hodet. Du må kunne holde gassen inne så ofte som mulig, men samtidig er det viktig å få med seg hver sving – ellers kan man ende opp på villspor. Når man er på vei til en konkurranse eller et stevne for bilfrelste mennesker med orientering som hobby, er det en rekke aktiviteter kan man foreta seg allerede på veien for å komme i form og riktig tankegang. La oss titte på noen av mulighetene man har på veien;

Kartlesing

Det å kunne lese kart er trolig det viktigste med bilorientering. Man må ikke bare kunne lese kart, men gjøre det raskt og effektivt. Vite lenge på forhånd når den rette svingen kommer, lenge før den faktisk kommer. Når vi snakker bilorientering, er det på mange måter likt rally – ved siden av selve føreren sitter kartleseren og følger med på omgivelsene. Kartleseren må være på topp, derfor lønner det seg å trene litt på forhånd. Glem GPS og andre hjelpemetoder, ta med deg et papirkart og la partneren (kartleseren) øve på veien. Mål distanser kun ved å kalkulere farten dere kjører i og avstandene på kartet, osv. Det kan også være kult å kun dra frem kartet etter en times tid på veien – ikke bruk noen hjelpemidler for å finne ut hvor på kartet dere er, og sjekk hvor raskt dere kan finne frem til den nøyaktige posisjonen kun ved å sammenligne omgivelsene med kartet. Slikt blir det mestere av, vet du!

Kommunikasjon

Den neste utrolig viktige delen av ethvert løp innen bilorientering, er kommunikasjon. Kommunikasjonen mellom føreren og kartleseren. Disse to må være som uadskillelige deler av samme entitet, altså må de gå hånd i hånd – fra start til slutt. På veien til et stevne kan man trene på denne kommunikasjonen. Som vi nevnte er det lurt å dra frem et fysisk kart og øve på å følge veien uten å bruke GPS. Men kartleseren kan ikke være stum – det må finnes en konstant dialog mellom føreren og leseren, ellers vil man aldri klare å samarbeide på det maksimalt mulige nivået. Dermed er det lurt å øve på kommunikasjonen mens man er på vei til sitt neste stevne. Føreren kan si alt han ser, alle små detaljer og navn på steder, og kartleseren må huske å stille de riktige spørsmålene på riktig tid, samtidig som han eller hun informerer føreren om hva som kommer.

Spill med adrenalin

Adrenalin er et av formålene med bilrace generelt, uansett om det er snakk om rally, bilorientering eller Formel 1. Derfor er det viktig å komme i rett stemning, kjenne konkurranseevnen, ha ambisjonene på rett sted. Mange utøvere bruker spill, spesielt pengespill, for å komme i det rette humøret. Har du med deg et nettbrett eller en smarttelefon, kan du enkelt prøve ut moderne spilleautomater. Klikk her for å lese om Burglin Bob, for eksempel, en automat som handler om tyven Bob og hans «orientering» i mørket, der han ser etter jackpotten.

Assosiasjoner

Du har sikkert hørt om denne leken, den er veldig populær både blant voksne, blant barn, og hos psykologen. Assosiasjoner handler nemlig også om kommunikasjon, men er mye raskere og baserer seg på de indre tankene alle mennesker har. En rekke studier rundt dette spillet har bevist at spill med ordassosiasjoner er godt for hjernen, derfor er det sterkt anbefalt at dere som et team lærer å kommunisere på et tilstrekkelig høyt nivå til at lek med assosiasjoner blir enkelt og nesten forutsigbart.

Bilquiz

Går vi litt bort fra ting som faktisk kan forbedre prestasjonene dine innen bilorientering, kan det være moro med et bilquiz på veien til en konkurranse eller et stevne. Bilquiz finnes i massevis online, og der kan du virkelig teste din kunnskap om biler generelt. Klikk har en veldig god og grundig bilquiz for erfarne førere, denne kan være kul å gå igjennom.

Lykke til!